Składniki:
- 2 filety indyka
- 2 puszki ananasa
- 1 duża butelka ketchupu
- 2 duże cebule
- 2 pęczki mięty/ lub 2 łyżki mięty suszonej/
- przyprawa typu Vegeta
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety z indyka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, posypać przyprawą, odstawić na godzinę do lodówki. Ananasy osączyć na sitku, odlać ½ szklanki soku. Ananasy pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać zeszklić na rozgrzanym oleju na złocisty kolor, dodać mięso i podsmażyć. Wlać ketchup i szklankę wody, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Listki mięty umyć, posiekać, dodać z ananasami do mięsa i podlać ½ szklanki soku. Wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Dobrze smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.