Składniki:
- 6 kromek białego chleba tostowego
- 1 puszka sardynek w oleju
- 6 oliwek konserwowanych
- 3 liście sałaty
- sok z cytryny
- pieprz
- masło
- majonez
Sposób przyrządzenia:
Kromki chleba tostowego ułożyć równo jedna na drugiej, za pomocą ostrego noża odkroić z nich skórki, każdą kromkę posmarować masłem. Sardynki odsączyć z oleju, drobno posiekać nożem, skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem, dokładnie wymieszać. Na 3-ech z kromek ułożyć liść sałaty, odciąć jej nadmiar wystający z boków kromek, obłożyć masą z sardynek i nakryć drugą kromką chleba. Tak przygotowane sandwicze przekroić na połowę wzdłuż lub po przekątnej. Na każdej porcji ułożyć przekrojone na połówki oliwki i polać ozdobnie majonezem.