Składniki:
- 75 dag ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka bulionu mięsnego w proszku,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 3 łyżki octu winnego,
- 2 i 1/2 łyżki oleju,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i ugotować. Cebulę obrać, następnie posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić w plastry. 250 ml wody doprowadzić do wrzenia, we wrzątku rozpuścić bulion mięsny. Garnek zdjąć z ognia. Do bulionu dodać musztardę, ocet i olej. Dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę włożyć do miski. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.