Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane (plyndze)

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Umyte ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i utrzeć na tarce o małych otworach. Połączyć z roztartym czosnkiem, jajem i przesianą mąką ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe porcje przygotowanej masy, formować okrągłe placuszki. Zrumienić z obu stron.
Podawać bezpośrednio po usmażeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *