Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag boczniaków
- 1 puszka szparagów
- 2 ogórki konserwowe
- 15 dag szynki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 słoik majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, oliwą oraz ketchupem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie grzyby wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 15 minut.
W między czasie obrane jajka pokroić w kostkę, wędlinę w paski, szparagi na mniejsze kawałki a ogórki w plasterki.
Grzyby odsączyć, pokroić i dodać do pozostałych składników.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sosem.