Składniki:
- 30 dag brukselki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 słoiczek majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 15 minut.
W między czasie jabłko pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny, cebulę posiekać a pomidory pokroić na mniejsze cząstki.
Brokuły odcedzić, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sosem.
Przed podaniem udekorować kawałkami jajka i koperkiem.