Składniki:
- 20 dag sera feta
- 1 jajko
- 50 dag pomidorów
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 1 główka sałaty
- 10 dag oliwek
- 100 ml octu
- 5 łyżek oleju
- 10 dag tartej bułki
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Sałatkę opłukać i porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do salaterki.
Na sałacie układamy pomidory pokrojone na cząstki, cebule pokrojoną w kostkę, oliwki oraz ogórka pokrojonego w kostkę.
Polać całość olejem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki i doprawionym do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Sałatkę lekko przemieszać i odstawić na 15 min.
W między czasie ser pokroić na podłużne kawałki, które obtoczyć w roztrzepanym jajku a później w bułce tartej po czym usmażyć na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem ułożyć gorące paluszki serowe na sałatce.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P