Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z makaronu, sera i awokado

Składniki:

  • 250 g makkaroni
  • 1 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pomidor
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 125 g sera camembert
  • 75g puszystego twarożku
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanych ziół
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ ząbka czosnku
  • 50 g chrzanu
  • 4 plasterki szynki
  • 20 g śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • biały pieprz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron połamać na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente.
    W między czasie awokado przekroić na połówki, które pokroić w cienkie słupki i skropić połową soku z cytryny.
    Dodać obranego pomidora pokrojonego w kostkę oraz ser pokrojony na kawałki.
    Makaron odcedzić, przelać wodą i wymieszać z resztą składników.
    Posypać całość posiekanym jajkiem.
    Następnie 50 g twarożku wymieszać z ziołami, pozostałym sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, cukrem, solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
    Pozostały twarożek utrzeć ze śmietaną i chrzanem po czym  napełnić nim zrobione z szynki rulonik, które ułożyć na sałatce.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *