Składniki:
- 250 g makkaroni
- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 pomidor
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 125 g sera camembert
- 75g puszystego twarożku
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanych ziół
- 1 łyżeczka cukru
- ½ ząbka czosnku
- 50 g chrzanu
- 4 plasterki szynki
- 20 g śmietany
- 1 łyżka oliwy
- biały pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron połamać na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente.
W między czasie awokado przekroić na połówki, które pokroić w cienkie słupki i skropić połową soku z cytryny.
Dodać obranego pomidora pokrojonego w kostkę oraz ser pokrojony na kawałki.
Makaron odcedzić, przelać wodą i wymieszać z resztą składników.
Posypać całość posiekanym jajkiem.
Następnie 50 g twarożku wymieszać z ziołami, pozostałym sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, cukrem, solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Pozostały twarożek utrzeć ze śmietaną i chrzanem po czym napełnić nim zrobione z szynki rulonik, które ułożyć na sałatce.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P