Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Składniki:

  • 80 dag śledzi
  • 80 dag ziemniaków
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 20 dag cebuli
  • 6 dag margaryny
  • ½ szkl. śmietany
  • jajko
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Śledzie zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. po czym odcedzić, usunąć skórę oraz ości i pokroić je w paseczki.
    W między czasie gotować ziemniaki w łupinach oraz osobno grzyby w małej ilości wody.
    Następnie cebule posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym tłuszczu.
    Grzyby odcedzić, pokroić i wymieszać ze śledźmy.
    Miękkie ziemniaki również odcedzić, obrać i pokroić w plasterki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
    Na ziemniakach ułożyć śledzie z grzybami i ponownie ziemniaki i tak kolejno do skończenia składników.
    Całość zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *