Składniki:
- 80 dag śledzi
- 80 dag ziemniaków
- 3 dag suszonych grzybów
- 20 dag cebuli
- 6 dag margaryny
- ½ szkl. śmietany
- jajko
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. po czym odcedzić, usunąć skórę oraz ości i pokroić je w paseczki.
W między czasie gotować ziemniaki w łupinach oraz osobno grzyby w małej ilości wody.
Następnie cebule posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym tłuszczu.
Grzyby odcedzić, pokroić i wymieszać ze śledźmy.
Miękkie ziemniaki również odcedzić, obrać i pokroić w plasterki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na ziemniakach ułożyć śledzie z grzybami i ponownie ziemniaki i tak kolejno do skończenia składników.
Całość zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P