Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 1 szkl. drobnej fasoli
- 1 szkl. mleka
- jabłko
- 10 dag kapusty kwaszonej
- cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- 4-5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin.
Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej wodzie w której się męczyła po czym ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Namoczone śledzie odsączyć i posiekać.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać razem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Na koniec wymieszać musztardę z olejem i polać sałatkę, delikatnie przemieszać.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K