Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 15 dag rokpola
- 4 dymki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka uprażonych pestek dyni
- 1 pęczek posiekanego koperku
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i pokroić na plasterki.
Jeszcze ciepłe połączyć z sosem.
Następnie cebulę pokrojoną na piórka podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać pestki dyni i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać do ziemniaków razem z rokpolem i posiekanym koperkiem.
Delikatnie przemieszać.