Składniki:
- 30 dag szynkowej kiełbasy
- 60 dag ziemniaków
- 15 dag fasoli szparagowej
- 2 cebule
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- cukier
- sól
Sos:
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i pokroić na plasterki.
W między czasie pokroić również fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Następnie cebule i rzodkiewkę pokroić w kostkę, kiełbasę w paski a szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Doprawić do smaku solą i polać sosem.