Składniki:
- 20 dag wędzonego łososia
- 2 szkl. ryżu ugotowanego na sypko
- 8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
- 1 cebula
- kilkanaście nadziewanych anchois oliwek
- 3 łyżki posiekanego koperku
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Jajeczka obrać i przekroić na pół, dodać do nich oliwki, cebulę pokrojoną w piórka oraz łososia pokrojonego w paseczki.
Całość delikatnie wymieszać dodając jeszcze posiekany koperek.
Następnie chrzan utrzeć razem z oliwa po czym dodać śmietanę oraz sok z cytryny.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę.