Składniki:
- 30 dag pieczeni cielęcej
- 2 ziemniaki ugotowane
- 10 dag selera korzeniowego
- 5 dag marynowanych grzybków
- 5 dag marynowanych śliwek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 słoik majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cielęcinę pokroić w paski, grzyby i śliwki w kostkę a seler zetrzeć na tarce.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą dodając jeszcze posiekaną cebulę.
Następnie czosnek rozetrzeć z majonezem, wówczas dodać do niego sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.
Wstawić do lodówki na 30 minut.