Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z małży z borowikami

Składniki:

  • 400 g przegrzebków
  • sok z cytryny
  • 250 ml wywaru z ryby
  • 400 g borowików
  • ½ cebuli dymki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Z muszli wyjąć mięso razem z ikra i drobno pokroić po czym oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
      Następnie doprowadzić do wrzenia wywarów, wówczas wrzucić mięso oraz ikrę.
      Gotować kilka minut po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
      W między czasie grzyby pokroić, dymkę posiekać i poddusić razem na patelni z rozgrzanym masłem po czym dodać posiekany koperek oraz przyprawy.
      Dokładnie wymieszać ocet, sól oraz pieprz.
      Sałatę podzielić na liście i wyłożyć nimi półmisek, na liściach ułożyć mięso a na nich grzybki z cebulką i polać sosem.
       Udekorować całość szczypiorkiem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *