Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

  • sok z 2 cytryn
  • 10 g cukru
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 6-8 filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 por
  • pęczek posiekanego koperku

    Sposób wykonania:
    150 ml wody wymieszać z cukrem oraz przyprawami po czym doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie cebulę posiekać a pora pokroić w krążki.
    Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian cebule, pora, śledzie oraz koperek do skończenia się składników.
    Zalewę natomiast przecedzić i zalać składniki w naczyniu.
    Odstawić na noc, aby całość dokładnie się zamarynowała.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *