Składniki:
- 8 filetów z matiasa
- 250 ml mleka
- 100 g fasolki
- sól
- pieprz
- 1 pomidor
- 1 ugotowany ziemniak
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 cebule
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- cukier
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
W między czasie ugotować fasolkę w osolonej wodzie.
Następnie obranego pomidora, jabłko i ziemniaka pokroić w kostkę a cebulę w krążki.
Jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Musztardę wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki, octem oraz posiekanym szczypiorkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Namoczone filety odsączyć i pokroić na małe kawałki, które dodać do fasolki i reszty składników.
Polać całość sosem, lekko przemieszać.