Składniki:
- 15 dag soczewicy
- 20 dag wędzonej piersi indyka
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Seler oraz marchewki pokroić na plasterki.
Cebulę posiekać i wymieszać z tymiankiem oraz soczewicą.
Wlać ½ szkl. wody i doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie odcedzić, dodać musztardę, oliwę, marchew, seler, ocet oraz natkę pietruszki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wstawić do lodówki na 15 minut.
Przed podaniem dodać jeszcze mięso pokrojone w kostkę.