Składniki:
- 45 jajek przepiórczych
- 15 dag wędzonego łososia
- 3 łyżki kaparów
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki czarnych oliwek
Sos:
- 1 szkl. śmietany
- 1 łyżka starego chrzanu
- 2 łyżki rzeżuchy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo obrać i przekroić na połówki.
Łososia pokroić w paski a dymkę posiekać o dodać do jajek razem z oliwkami i kaparami.
Całość wymieszać.
Śmietanę ubić z dodatkiem soku z cytryny po czym dodać posiekaną rzeżuchę oraz chrzan i koperek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać sałakę i delikatnie przemieszać.