Składniki:
- 1 sałata
- 100 g bekonu
- 1 cebula
- 600 g bobu
- sok z 2 limetek
- 125 ml bulionu
- 70 ml białego octu winnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- Szczypta cukru
- 80 ml oliwek
- 1 limetka
- 1 papryczka chili
Sposób wykonania:
- Sałatę porwać na mniejsze kawałki, bekon zarumienić na rozgrzanej oliwie i przełożyć do kapusty.
Na patelni po smażeniu bekonu wrzucić posiekaną cebulę oraz bób i delikatnie poddusić po czym dodać bulion, sok z li metek oraz ocet balsamiczny.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oliwa z oliwek.
Powstałym sosem polać sałatkę i udekorować papryczkami chili oraz kawałkami limetki.