Składniki:
- 500 g tortellin z serem,
- sól,
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorem,
- 4 pomidory,
- 2 kulki sera mozzarella (po 125 g).
- 150 g gęstej śmietany,
- 3 łyżki octu balsamico
- 3 łyżki majonezu
- 3 tyżki oliwy,
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulkę oczyścić i pokroić w krążki Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ósemki. Mozzarellę osaczyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę dokładnie wymieszać z majonezem, octem i oliwą. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini przełożyć do miski, dodać cebulkę,
pomidory, mozzarellę i sos, składniki delikatnie wymieszać. Miskę przykryć, sałatkę wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Sałatkę podawać jako danie główne, najlepiej z włoskim chlebkiem ciabatta lub z białym pieczywem.