Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: włoska

Pizza z papryką i zielonym groszkiem

Składniki:

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

    •  40 dag mąki
    •  3 dag drożdży
    •  1 łyżeczka cukru
    •  1/2 łyżeczki soli
    •  2 łyżki oliwy
    •  ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Sałatka z ogórków i pomidorków

Składniki: 2 duże, obrane ogórki bez nasion pokrojone w kostkę 20 dkg pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 1 szklanka pokrojonej w kostkę kolorowej papryki ½ szklanki włoskiego sosu sałatkowego cukier do smaku płatki chili Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać wszystkie składniki. Przed podaniem odstawić na 30 minut w…