Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z papryką i zielonym groszkiem

Składniki:

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

    •  40 dag mąki
    •  3 dag drożdży
    •  1 łyżeczka cukru
    •  1/2 łyżeczki soli
    •  2 łyżki oliwy
    •  ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Sos:
Składniki:

    • 1 szklanka sosu pomidorowego
    • 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
    • pieprz, sól, cukier do smaku
  • Sposób przyrządzenia:
    W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.

    Toping
    Składniki:

    • 1 czerwona, oczyszczona i pokrojona w paski papryka
    • 1 zielona, oczyszczona i pokrojona w paski  papryka
    • 1 szklanka zielonego groszku konserwowanego
    • 2 pokrojone w plastry pomidory
    • pokrojony w plastry ser mozzarella
    • 1 łyżka oliwy
  • Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę, smażyć mieszając aż zmięknie. Spód pizzy posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć paseczki papryki i groszek. Całość posypać serem i popieprzyć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *