Składniki:
- 10 dkg masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- puszka ananasa
- szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki:
Składniki:
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Składniki: 30 dużych muszli z makaronu 3 puszki tuńczyka w puszce 1 opakowanie orzechów włoskich 4- 6 suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 2 cebulki szalotki 2 łyżki kaparów 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Muszle ugotować i zahartować zimną wodą, przełożyć na półmisek z ręcznikiem papierowym i osączyć. …
Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ kostki masła 1 żółtko łyżka zimnej wody sól, pieprz tłuszcz do posmarowania formy Nadzienie: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2/3 szklanki keczupu 15 dkg tartego żółtego sera 2 cebule 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej bazylii 20 oliwek Sposób przyrządzenia: Puszki z tuńczykiem otworzyć, zawartość przełożyć…