Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ kostki masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2/3 szklanki keczupu
- 15 dkg tartego żółtego sera
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 20 oliwek
Sposób przyrządzenia:
Puszki z tuńczykiem otworzyć, zawartość przełożyć na durszlak aby obciekła z zalewy. Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Tuńczyka wymieszać z cebulą, keczupem, przyprawić, delikatnie wymieszać. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, położyć oliwki, posypać bazylią i serem. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.