Składniki: 225 g mąki z proszkiem do pieczenia szczypta soli 1 ½ łyżeczki miałkiego cukru 150 g masła 4 łyżki zimnej wody 375 g twarożku 6 łyżek greckiego miodu 3 jajka ½ łyżeczki cynamonu starta skórka i sok z 1 cytryny plasterki cytryny Sposób wykonania: Przesianą z solą mąkę posiekać razem z masłem po czym…
Tag: tarty
Porady i Ciekawostki
Tarta z figami i miodem
by Ada Skóra • • 0 Comments
Składniki: ¾ szkl mąki z proszkiem do pieczenia szczypta soli 75 g masła 2/3 szkl mielonych migdałów zimna woda 6 świeżych fig ½ szkl miałkiego cukru 2 ½ szkl wody 500 g sera risotta 4 żółtka ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki płynnego miodu kwiatowego Sposób wykonania: Mąkę, sól oraz masło dokładnie wyrabiać aż będzie…
Listy
Tartaletki z fetą i oliwą
by Paulina Jędrzejczyk • • 0 Comments
Składniki: masło do foremek mąka 175 g surowego słonego ciasta 1 jajko 3 żółtka 300 ml bitej śmietany sól pieprz 115 g greckiej fety 6 oliwek greckich 12 listków rozmarynu Sposób wykonania; Blachę na 12 babeczek wysmarować masłem. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3mm i wykroić z niego krążki, które przenieść do formy…
Listy
Kalarepka w serowej skorupce
by Renata Lichota • • 0 Comments
Składniki: 4 młode kalarepy obrane, pokrojone w pół plastry o grubości 1 cm 2 łyżki oliwy 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka drobno tartego sera (Pecorino) Sposób przyrządzenia: Kalarepę wymieszać z oliwą i czosnkiem, odstawić na 15 minut. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia rozłożyć w jednej warstwie pół plastry kalarepy każdy posypując równomiernie…
Listy
Wielkanocny chrzan z pomidorami, czosnkiem i papryką
by Żaneta Janicka • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg tartego chrzanu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 główki czosnku 20 dkg obranej ze skóry, oczyszczonej z nasion papryki sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę na 2 minuty zalać wrzątkiem, odcedzić. Obrany czosnek, paprykę, chrzan i koncentrat zmiksować w blenderze, przyprawić do smaku, przełożyć do czystych, szczelnie zamykanych słoiczków.