Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tartaletki z fetą i oliwą

Składniki:

  • masło do foremek
  • mąka
  • 175 g surowego słonego ciasta
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 300 ml bitej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 115 g greckiej fety
  • 6 oliwek greckich
  • 12 listków rozmarynu

Sposób wykonania;
Blachę na 12 babeczek wysmarować masłem.
Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3mm i wykroić z niego krążki, które przenieść do formy na babeczki.
Każdą babeczkę ponakłuwać widelcem i przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 3 minuty.
W między czasie jajka razem z żółtkami i bitą śmietaną ubić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do upieczonych babeczek rozłożyć pokruszoną fetę, która przykryć jajeczną masą.
Udekorować oliwkami i rozmarynem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *