Składniki:
- masło do foremek
- mąka
- 175 g surowego słonego ciasta
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 300 ml bitej śmietany
- sól
- pieprz
- 115 g greckiej fety
- 6 oliwek greckich
- 12 listków rozmarynu
Sposób wykonania;
Blachę na 12 babeczek wysmarować masłem.
Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3mm i wykroić z niego krążki, które przenieść do formy na babeczki.
Każdą babeczkę ponakłuwać widelcem i przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 3 minuty.
W między czasie jajka razem z żółtkami i bitą śmietaną ubić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do upieczonych babeczek rozłożyć pokruszoną fetę, która przykryć jajeczną masą.
Udekorować oliwkami i rozmarynem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.