Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z figami i miodem

Składniki:

  • ¾ szkl mąki z proszkiem do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 2/3 szkl mielonych migdałów
  • zimna woda
  • 6 świeżych fig
  • ½ szkl miałkiego cukru
  • 2 ½ szkl wody
  • 500 g sera risotta
  • 4 żółtka
  • ½ łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżki płynnego miodu kwiatowego

Sposób wykonania:
Mąkę, sól oraz masło dokładnie wyrabiać aż będzie przypominało okruchy chleba, wówczas dodać migdały oraz wodę aby składniki się połączyły i powstało gładkie ciasto.
Powstałe ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem.
Następnie na cieście rozłożyć papier i wysypać na niego fasole.
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut.
Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze przez 5 minut.
W między czasie do rondelka wlać wodę, dodać figi oraz cukier i gotować około 10 minut po czym odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Ricottę, olej waniliowy, żółtka, miód oraz reszt cukru.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na tratę.
Piec ostatnie 30 minut.
Przed podaniem na wierzchu ułożyć jeszcze kawałki fig, które skropić miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *