Składniki:
- 40 g masła
- 8 płatów greckiego ciasta filo
- 40 g połówek orzechów włoskich
- 150 g greckiego jogurtu
- 4 łyżki greckiego miodu
- 150 ml tłustej śmietany
- 2 łyżki miałkiego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- cukier puder
Sposób wykonania:
Ciasto pokroić na 16 kwadratów.
Następnie wysmarować masłem 4 foremki do tartaletek i wyłożyć je jednym plastrem ciasta, który również posmarować masłem.
Następnie ułożyć kolejne 2 warstwy ciasta tak aby kwadraty zachodziły na siebie.
Jogurt wymieszać z miodem, śmietaną, jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii.
Dokładnie roztrzepać i wymieszać z orzechami.
Powstałym nadzieniem wypełnić foremki z ciastem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.