Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tartaletki z miodem i orzechami

Składniki:

  • 40 g masła
  • 8 płatów greckiego ciasta filo
  • 40 g połówek orzechów włoskich
  • 150 g greckiego jogurtu
  • 4 łyżki greckiego miodu
  • 150 ml tłustej śmietany
  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • cukier puder

Sposób wykonania:
Ciasto pokroić na 16 kwadratów.
Następnie wysmarować masłem 4 foremki do tartaletek i wyłożyć je jednym plastrem ciasta, który również posmarować masłem.
Następnie ułożyć kolejne 2 warstwy ciasta tak aby kwadraty zachodziły na siebie.
Jogurt wymieszać z miodem, śmietaną, jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii.
Dokładnie roztrzepać i wymieszać z orzechami.
Powstałym nadzieniem wypełnić foremki z ciastem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *