Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baklawa

Składniki:

  • 100 g masła
  • 350 g orzechów włoskich
  • 55 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 225 g greckiego ciasta filo
  • 225 g greckiego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 ml wody

Sposób wykonania:
Ciasto posmarować  masłem i przekroić na połowę.
Jedną częścią wyłożyć dno blachy wysmarowanej tłuszczem.
Rozłożyć na niej orzechy wymieszane z cynamon, cukrem i goździkami.
Przykryć drugim płatem ciasta.
Górną warstwę ciasta ponacinać w kwadraty.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut.
W między czasie do rondelka wlać 150 ml wody, miód oraz sok z cytryny.
Gotować około 5 minut cały czas mieszając.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i polać je miodowym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *