Składniki:
- 100 g masła
- 350 g orzechów włoskich
- 55 g miałkiego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 225 g greckiego ciasta filo
- 225 g greckiego miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 150 ml wody
Sposób wykonania:
Ciasto posmarować masłem i przekroić na połowę.
Jedną częścią wyłożyć dno blachy wysmarowanej tłuszczem.
Rozłożyć na niej orzechy wymieszane z cynamon, cukrem i goździkami.
Przykryć drugim płatem ciasta.
Górną warstwę ciasta ponacinać w kwadraty.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut.
W między czasie do rondelka wlać 150 ml wody, miód oraz sok z cytryny.
Gotować około 5 minut cały czas mieszając.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i polać je miodowym sosem.