Składniki:
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- ½ łyżeczki nasion kminku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- greckie oliwki
Sposób wykonania:
Paprykę wstawić do piekarnika i piec aż skórka stanie się czarna, wówczas wyjąć ją z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia,
Następnie obrać ją ze skorki i pokroić na paseczki usuwając gniazda nasienne.
Natomiast uprażony na suchej patelni kminek wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym dressingiem polać sałatkę.
Udekorować oliwkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.