Składniki:
- 30 dużych muszli z makaronu
- 3 puszki tuńczyka w puszce
- 1 opakowanie orzechów włoskich
- 4- 6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 2 cebulki szalotki
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Muszle ugotować i zahartować zimną wodą, przełożyć na półmisek z ręcznikiem papierowym i osączyć. Z tuńczyka odlać olej i rybę rozgnieść , dodać posiekaną szalotkę ,majonez doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodajemy posiekaną pietruszkę i posiekane orzechy, do drugiej bazylię, posiekane kapary i orzechy i suszone pomidory. Tak przygotowanym farszem uzupełniamy wcześniej ugotowane muszle. Układamy na półmisku dekorujemy listkami zielonej pietruszki i bazylii.