Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśnie w rumie

Składniki:

 

  • 1,5 kg wiśni
  • 2 szkl brązowego cukru
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 szklanki jasnego rumu

 

 

Sposób przyrządzenia:
Wiśnie umyć ,osączyć, wydrylować .W garnku zagotować 3 szklanki wody. Dodać cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Do uprzednio umytych i wyparzonych butelek wsypujemy wiśnie i dodajemy po gwiazdce anyżu. Cukrowy syrop mieszamy z rumem ,zalewamy wiśnie. Zakręcamy szczelnie butelki i odkładamy na 3-4 tygodnie. Po tym czasie owoce nasiąkną alkoholem. Wspaniały trunek na zimowe wieczory.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *