Składniki:
- 1 kg schabu
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 12 średnich pieczarek
- 3 łyżki siekanych orzechów nerkowca
- 2-3 łyżki ziaren pieprzu, czerwony i zielony
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Schab przeciąć wzdłuż tak aby powstał prostokąt, rozbić tłuczkiem ,posolić. Pieczarki, cebulę i boczek posiekać. Na patelni zeszklić cebulę, dodać boczek i na końcu pieczarki. Odparować nadmiar płynu, połączyć z orzechami i natką pietruszki. Tak przygotowany farsz rozkładamy na płacie schabu i zwijamy w rulon, owijając ciasno sznurkiem. W brytfannie rozgrzać pozostały tłuszcz , obsmażyć mięso następnie obtoczyć w zmiażdżonym pieprzu. Przykryć folią aluminiową. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podawać z ulubioną surówką.