Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
- 2 duże cebule
- 3 jabłka
- 5-6 ząbków czosnku
- 4 łyżki dżemu czarnej porzeczki
- ½ szkl soku z jabłek
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 14 ziaren jałowca
- szczypta cynamonu
- 2 liście laurowe, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zmiażdżony czosnek i jałowiec utrzeć z solą. Umyć mięso ,osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć całość przygotowaną mieszanką czosnkową. W miejscu gdzie szynka ma tłuszcz naciąć w kratkę, wstawić do lodówki na 24 godz. Wyjąć mięso posmarować dżemem z czarnej porzeczki i mocno oprószyć pieprzem, mniej cynamonem, ostrą papryką i skruszonymi liśćmi laurowymi. Do brytfanny włożyć mięso, ułożyć połówki cebuli i podlać sokiem z jabłek. Dusić aż mięso zmięknie. Dobrze smakuje na zimno.