Ciasto:
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Filling
Składniki:
- 2 pokrojone w cienkie plastry cebule
- 3 szklanki ugotowanych na parze (3 minuty) różyczek brokuł
- 1 szklanka posiekanej grubo bazylii
- 6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 szklanki rozdrobnionego sera feta
- mozarella w plastrach
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając 2 minuty, dodać cebulę i razem saażyć mieszając 5 minut, przyprawić solą i pieprzem.. Lekko schłodzoną oliwę z czosnkiem i cebulą rozprowadzić na podstawie z ciasta. Następna warstwa to ser feta wymieszany z bazylią, kolejna to brokuł i całość zwieńczamy plastrami mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.