Ciasto:
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Filling
Składniki:
- 2 szklanki podzielonych na mniejsze różyczek brokułu
- sok z cytryny
- 2 rozdrobnione ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 szklanka grubo tartej mozarelli
- 1 szklanka tartego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Na podstawie z ciasta rozłożyć ser mozarella, na nim warstwę przygotowanych wcześniej różyczek brokuł, zakończyć warstwą sera parmezan. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.