Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z brokułami i czosnkiem

Ciasto:
Składniki:

  •  40 dag mąki
  •  3 dag drożdży
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  2 łyżki oliwy
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

Filling
Składniki:

  • 2 szklanki podzielonych na mniejsze różyczek brokułu
  • sok z cytryny
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka grubo tartej mozarelli
  • 1 szklanka tartego parmezanu

Sposób przyrządzenia:
Na podstawie z ciasta rozłożyć ser mozarella, na nim warstwę przygotowanych wcześniej różyczek brokuł, zakończyć warstwą sera parmezan. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *