Ciasto:
Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.
Sos:
Składniki:
- ½ szklanki sosy barbeque
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przyrządzenia:
Sos zmiksować z miodem
Filling
Składniki:
- 1 pieczona na grillu pierś z kurczaka pokrojona w plastry
- 1 mała, czerwona cebula pokrojona w plastry
- ½ szklanki tartego sera Gouda
- ½ szklanki tartego sera mozzarella
Sposób przyrządzenia:
Ciasto posmarować przygotowanym sosem, na nim rozłożyć warstwę wymieszanego sera Gouda i mozzarella. Na serach rozłożyć plastry kurczaka i cieniutko pokrojoną cebulę przyprawioną solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (termo obieg 155) przez 20 – 25 minut.