Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 32 dkg mąki pszennej
- 10 dkg masła
- 10 dkg margaryny
- 10 dkg cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 6 żółtek
- szklanka mleka
- waniliowy olejek
- 5 dkg drożdży
- 30 dkg bakalii/rodzynki, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie.
Sposób wykonania:
- Ciepłe mleko drożdże, cukier i mąkę pszenną wymieszać, odstawić. Utrzeć żółtka z cukrem, olejkiem waniliowym i solą. Mąki przesiać, wlać żółtka i rozczyn. Zagnieść ciasto, wlać roztopione masło, wyrabiać, aż zacznie odchodzić od palców i odstawić w ciepłe miejsce. Rozwałkować prostokątny płat. Wyłożyć bakalie, zwinąć i odstawić w formie do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem, posypać orzechami. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Liczba porcji: 10