Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina z porami

 

Składniki:

  • ½ kg łopatki
  • 2 pory
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść pestek słonecznika
  • imbir
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Mięso pokroić w cienkie paseczki.
Dodać do nich oliwę, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia smażyć mięso na rozgrzanej oliwie.
Podlać je sosem sojowym po czym zdjąć  ognia.
Wówczas zdjąć je z patelni a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone pory razem z imbirem.
Ponownie włożyć mięso i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *