Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 2 łyżki smalcu
- ½ szkl śmietany
- 2 cebule
- łyżka mąki
- 6 suszonych grzybów
- 2 kromki razowego chleba
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę po tym czasie ugotować w tej samej wodzie której się moczyły.
W między czasie mięso podzielić na mniejsze porcje, które rozbić tłuczkiem.
Posiekaną cebulę przesmażyć na łyżce rozgrzanego smalcu.
Na każdym płacie mięsa kłaść cebule, pokrojone grzyby oraz kostkę chleba.
Mięso zawinąć i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
Podsmażyć na reszcie smalcu a następnie podlać je wywarem z grzybów i dusić do miękkości zrazów.
Na koniec sos zagęścić śmietaną i doprowadzić do wrzenia.
Liczba porcji: 4