Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy z grzybami, chlebem i cebulą

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 2 łyżki smalcu
  • ½ szkl śmietany
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • 6 suszonych grzybów
  • 2 kromki razowego chleba
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

 Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę po tym czasie ugotować w tej samej wodzie której się moczyły.
W między czasie mięso podzielić na mniejsze porcje, które rozbić tłuczkiem.
Posiekaną cebulę przesmażyć na łyżce rozgrzanego smalcu.
Na każdym płacie mięsa kłaść cebule, pokrojone grzyby oraz kostkę chleba.
Mięso zawinąć i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
Podsmażyć na reszcie smalcu a następnie podlać je wywarem z grzybów i dusić do miękkości zrazów.
Na koniec sos zagęścić śmietaną i doprowadzić do wrzenia.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *