Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z groszkiem i migdałami

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
  • 1 szkl. zielonego wyłuskanego groszku,
  • 1/3 szkl. migdałów,
  • 3 łyżki masła lub oleju,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • kawałek kory cynamonowej (ok. 4 cm),
  • 3 goździki,
  • 2 liście laurowe
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Ryż umyj, odcedź i osusz. W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z kurkumą, liśćmi laurowymi i 3/4 łyżeczki soli. Wyciągnij liście i odstaw. Migdały posiekaj, ale nie za drobno. W garnku o grubym dnie rozpuść masło, wrzuć cynamon i goździki. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Wsyp migdały. Cały czas mieszaj. Kiedy migdały nabiorą złotego koloru, wsyp ryż i smaż przez 2 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Cały czas mieszaj. Zalej ryż wodą z solą i kurkumą. Wrzuć również groszek. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek szczelną przykrywką. Gotuj tak ryż 15 – 20 minut. W żadnym wypadku nie mieszaj. Ryż jest gotowy, kiedy wchłonie całą wodę z garnka. Powinien być sypki i nie kleić się. Ryż z migdałami i zielonym groszkiem podaje się na gorąco.
Wspaniale pasuje do gęstych zup i duszonych warzyw z przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *