Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka fasolowa

Składniki:

  • pół szklanki czarnej fasoli (albo fasoli kidney)
  • pól szklanki małej białej fasoli
  • pół szklanki soi
  • pół szklanki fasoli kolorowej drobnoziarnistej
  • puszka zielonego groszku
  • 5 ogórków konserwowych
  • strąk czerwonej papryki
  • puszka kukurydzy
  • 3/4 woreczka ryżu
  • 5 grubszych plastrów sera żółtego
  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki suszonej pietruszki albo posiekana świeża
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • łyżeczka musztardy

Sposób przyrządzenia:
Fasole i soję namoczyć na noc w wodzie w oddzielnych garnuszkach. Następnego dnia ugotować każdą osobno w świeżej wodzie do miękkości, soląc pod koniec. Ugotować ryż na sypko. Ostudzić. Pokroić paprykę, jabłko, ogórki i ser w niedużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, musztardę i przyprawy. Schłodzić w lodówce. Ja lubię tę sałatkę na ostro. Jeśli nie macie czarnej fasoli, zastąpcie ją puszkową czerwoną fasolą kidney. Białą fasolę też można użyć z puszki. Lenistwo podpowiada mi, żeby wziąć też zieloną fasolkę z puszki i soczewicę gotowaną z woreczka zamiast soi. Chodzi po prostu o to, żeby sałatka składała się z jak największej ilości fasolek, a jakich – to już musicie sami wybrać, które lubicie najbardziej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *