Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik śmietankowy

Składniki:

  • 250 g dwukrotnie zmielonego białego sera
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 limonki 200 ml słodkiej bitej śmietany
  • cukier puder
  • 2 biszkoptowe blaty

Sposób przyrządzenia:
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając połączyć z żółtkami. Podgrzać, aż powstanie gęsty krem (nie dopuścić do zagotowania). Dodać żelatynę, wymieszać. Limonki sparzyć, z dwóch zetrzeć skórkę. Z trzech wycisnąć sok, czwartą pokroić razem ze skórką w cieniutkie plasterki. Ser zmiksować z sokiem, dodać połowę startej skórki, połączyć z kremem waniliowym i bitą śmietaną. Gdy krem zacznie gęstnieć, przełożyć nim blaty. Wierzch tortu posypać cukrem pudrem i przybrać plasterkami limonek. Wstawić na godzinę do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *