Składniki:
- 250 g dwukrotnie zmielonego białego sera
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml mleka
- 5 łyżeczek żelatyny
- 4 limonki 200 ml słodkiej bitej śmietany
- cukier puder
- 2 biszkoptowe blaty
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając połączyć z żółtkami. Podgrzać, aż powstanie gęsty krem (nie dopuścić do zagotowania). Dodać żelatynę, wymieszać. Limonki sparzyć, z dwóch zetrzeć skórkę. Z trzech wycisnąć sok, czwartą pokroić razem ze skórką w cieniutkie plasterki. Ser zmiksować z sokiem, dodać połowę startej skórki, połączyć z kremem waniliowym i bitą śmietaną. Gdy krem zacznie gęstnieć, przełożyć nim blaty. Wierzch tortu posypać cukrem pudrem i przybrać plasterkami limonek. Wstawić na godzinę do lodówki.