Składniki:
- 10 dag mlecznej czekolady,
- 400 ml soku wiśniowego,
- 10 dag mączki ziemniaczanej,
- 3 łyżki rumu,
- 3 banany
- 7,5 dag mąki,
- 25 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 75 ml mleka,
- 10 dag wiórków czekoladowych,
- cukier waniliowy, olej, sól.
Sposób przyrządzenia:
Sok wiśniowy zagotować. 2 dag mąki ziemniaczanej rozmieszać z rumem. Dodać do soku i powtórnie zagotować. Czekoladę połamać i stopić na parze. Masło ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć na krem. Wbijać kolejno jajka. Dodać mleko płynną czekoladę, wiórki czekoladowe, mąkę pszenną wraz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta. Piec. Gotowe posypać cukrem pudrem i pokrojonymi bananmi.