Składniki:
- 12 niedużych, obranych rzep
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- ½ łyżeczki posiekanego estragonu
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia:
W miseczce dokładnie wymieszać masło, czosnek, estragon, pietruszkę i sól. Z rzepy odciąć zdrewniałą „piętkę”, zalać wrzątkiem, blanszować przez 3 minuty, przełożyć rzepę do zimnej wody. Bulwy obsączyć z wody, dokładnie osuszyć. Ostrym nożem naciąć głęboko od strony górnej każdą rzepę na krzyż. Nacięcie wypełnić masłem z dodatkami, natrzeć nim również całą rzepę. Bulwy ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia rzepę skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.