Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rozbieramy tuszkę kurczaka krok po kroku

Podzielenie tuszki kurczaka wyda się osobom obytym w kuchni czymś prozaicznie prostym. Jednak są osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki. Do nich właśnie ta informacja jest kierowana.

Przydatne do rozbioru, nożyce do drobiu, nóż do filetowania, deska ceramiczna lub plastikowa

Zaczynamy od odcięcia udek od korpusu. Udko odciągnąć, ostrym nożem przeciąć skórę i mięśnie.

Po przecięciu skóry i mięśni odsłaniamy staw. Należy weń wsunąć czubek noża i przeciąć łączące, oddzielić udo od korpusu.

Tak oddzielając udka możemy mieć pewność że w porcji nie znajdą się kawałki luźnych kości.

Używając palców wyszukujemy staw łączący podudzie z udem. Za pomocą noża jednym zdecydowanym cięciem dokonujemy podziału.

Następnym etapem podziału tuszki jest odcięcie skrzydełek. Podobnie jak w przypadku udek przecinamy nożem skórę i mięśnia, nacinamy ścięgna i oddzielamy skrzydełka od korpusu.

Jeśli dzielimy kurczaka na 12 porcji skrzydełko przecinamy w pierwszym stawie.

Obracamy tuszkę piersią w dół i używając nożyc kuchennych odcinamy od kręgosłupa. W przypadku braku nożyc możemy ustawić tuszkę pionowo i cięcie wykonać za pomocą noża, jednak potrzebna jest do tego spora siła. Wycięty kręgosłup możemy wykorzystać na zupę.

Piersi oddzielamy od tuszki wycinając je nożem lub nożycami. Innym sposobem oddzielenia piersi jest przecięcie od wewnątrz kości i mięśni.

Po oddzieleniu piersi możemy je podzielić na połowę.

Prawda że jest to proste?

1 comment for “Rozbieramy tuszkę kurczaka krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *