Podzielenie tuszki kurczaka wyda się osobom obytym w kuchni czymś prozaicznie prostym. Jednak są osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki. Do nich właśnie ta informacja jest kierowana.
Przydatne do rozbioru, nożyce do drobiu, nóż do filetowania, deska ceramiczna lub plastikowa
Zaczynamy od odcięcia udek od korpusu. Udko odciągnąć, ostrym nożem przeciąć skórę i mięśnie.
Po przecięciu skóry i mięśni odsłaniamy staw. Należy weń wsunąć czubek noża i przeciąć łączące, oddzielić udo od korpusu.
Tak oddzielając udka możemy mieć pewność że w porcji nie znajdą się kawałki luźnych kości.
Używając palców wyszukujemy staw łączący podudzie z udem. Za pomocą noża jednym zdecydowanym cięciem dokonujemy podziału.
Następnym etapem podziału tuszki jest odcięcie skrzydełek. Podobnie jak w przypadku udek przecinamy nożem skórę i mięśnia, nacinamy ścięgna i oddzielamy skrzydełka od korpusu.
Jeśli dzielimy kurczaka na 12 porcji skrzydełko przecinamy w pierwszym stawie.
Obracamy tuszkę piersią w dół i używając nożyc kuchennych odcinamy od kręgosłupa. W przypadku braku nożyc możemy ustawić tuszkę pionowo i cięcie wykonać za pomocą noża, jednak potrzebna jest do tego spora siła. Wycięty kręgosłup możemy wykorzystać na zupę.
Piersi oddzielamy od tuszki wycinając je nożem lub nożycami. Innym sposobem oddzielenia piersi jest przecięcie od wewnątrz kości i mięśni.
Po oddzieleniu piersi możemy je podzielić na połowę.
Prawda że jest to proste?
1 comment for “Rozbieramy tuszkę kurczaka krok po kroku”