Składniki:
- 45 dkg dojrzałych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane żabki czosnku
- 3 papryczki chili
- 6 listków bazylii
- 45 dkg makaronu penne rigate
Sposób przyrządzenia:
Obrane ze skóry pomidory pokroić w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i papryczki , mieszając smażyć przez kilka sekund.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory….
…. I połowę listków bazylii. Smażyć przez 10 minut
Używając widelca rozgnieść pomidory, podgrzewać aż sos się zredukuje.
Dodać pozostała część bazylii rozrywając ja palcami, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
Ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze. Polać sosem, podawać.
Smacznego!