Składniki:
- 4 małe pstrągi
- duża porcja włoszczyzny
- 3/4 szkl. białego wytrawnego wina
- 2 dag żelatyny
- cytryna
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól, pieprz
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pstrągi wypatroszyć, wypłukac, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Jarzyny obrać, pokroić w słomkę. Ugotować wywar z jarzyn i przypraw, odcedzić i włożyć do niego roladki. Gotować około 30 minut, na końcu dodać wino, żelatynę i zagotować.Ostrożnie przełozyć rybę na półmisek, zalać płynną galaretą, odstawić w chłodne miejsce by stężała. Podawać z pieczywem.
Przepis na II Edycję Konkursu nadesłała Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18