Składniki:
- 80 dag filetów np. z okonia
- 5 łyżek wódki
- 7 łyżek pikantnego sosu sojowego
- 1 czerwona papryka
- 2 pory
- 35 dag kiełków fasoli z puszki
- 25 dag kiełków soi z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 dag świeżego imbiru
- 7 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek pikantnego keczupu
- sól
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wódkę wymieszać z 5 łyżkami sosu sojowego. Do tej marynaty włozyć rybę i odstawić na 30 minut, następnie rybę wyjąć i nabić na patyczki do szaszłyków. Pory umyć i pokroić w paski. Paprykę przepołowić, po usunieciu gniazda nasiennego również pokroić w paski. Kiełki soi i fasoli osączyć z zalewy.Czosnek i imbir posiekać wraz z porami i papryką. Smażyć ok 5 minut na 3 łyżkach oleju. Dodać kiełki soi i fasoli, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty. Całość doprawić octem winnym, cukrem, solą keczupem oraz pozostała porcją sosu sojowego.Pozostałą część oleju rozgrzać i smazyć szaszłyki 5-6 minut z każdej strony. Idelnie smakują i wygladają podane z duszonymi warzywami.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18